Mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde 'Genk-Maaseik'
Home / Behandelingen / Cosmetische aangezichtschirurgie

Cosmetische aangezichtschirurgie

Het streven naar schoonheid is zo oud als de mensheid zelf. Het is zeer tegenstrijdig: we worden ouder, maar voelen ons jonger. Fysiek en mentaal houden we ons fit, we besteden veel zorg aan het 'onderhoud' van ons lichaam en geest. Geen wonder dat de uiterlijke tekenen van veroudering die we in de spiegel zien ons des te meer kunnen storen. We kunnen er ouder uit zien dan dat we werkelijk zijn of dat we ons voelen.

Met de jaren verliest de huid haar stevigheid door verlies aan elasticiteit, ook is er meer en meer volumeverlies en zakken de weefsels. De plooien die er altijd al zaten worden scherper, de schaduwen dieper, en de hals en kaaklijn oogt minder jeugdig. Er zijn veel manieren om dit verouderingsproces te beïnvloeden.

In de moderne esthetische aangezichtschirurgie wordt men zich steeds meer bewust van de relatie tussen de weke delen van het gezicht, zoals de huid en spieren, en de botstructuren daaronder. Tekenen van veroudering kunnen mede veroorzaakt of benadrukt worden door deze onderliggende botstructuren. De Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg kent als geen ander de volledige opbouw van het gezicht, van bot tot huid. Esthetische aangezichtschirurgie is dus ook een logisch aandachtsgebied van de MKA-chirurg.

Tegenwoordig ondergaan per jaar tienduizenden Europeanen een aangezichtsoperatie om hun uiterlijk te verbeteren. Bovendien lijkt het aantal mensen dat esthetische aangezichtschirurgie overweegt toe te nemen. Toch weten de meeste mensen te weinig van dit soort chirurgie.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen niet- chirurgische en chirurgische esthetische behandelingen.

De meest gekende niet-chirurgische behandelingen zijn:
  • Behandelingen met Botuline Toxine A (Botox®)
  • Behandelingen met hyaluronzuur-fillers
  • Behandelingen met lichaamseigen materiaal (Platelet-Rich Plasma ofwel PRP)
  • Dermabrasio
Vaak is de ideale behandeling voor bepaalde rimpels een combinatie van Botox® en een hyaluronzuur-filler. Door de spieren eerst te verzwakken met Botuline Toxine en vervolgens de huid op de plaats van de rimpel te verstevigen met een hyaluronzuur-filler, kan een optimaal resultaat bereikt worden. De meest gekende chirurgische behandelingen zijn:
  • Ooglidcorrectie (blefaroplastie)
  • Neuscorrectie (rhinoplastie)
  • Facelift (rhytidectomie)
Voor u besluit een operatie te ondergaan is het belangrijk te weten wat u mag verwachten van het eindresultaat. Perfectie bestaat niet, maar u zult een duidelijke verbetering zien. Als u aan beide zijden van het gezicht wordt geopereerd, bijvoorbeeld aan beide ogen, is absolute symmetrie onmogelijk te garanderen. Beide correcties zijn in feite twee op zichzelf staande operaties. Natuurlijk streven we het best mogelijke resultaat na en wordt de ingreep met de grootst mogelijke zorg uitgevoerd. De littekens worden zoveel mogelijk verborgen, bijvoorbeeld in de natuurlijke plooien van de huid of onder de haarlijn. Het resultaat van esthetische chirurgie is meestal langdurig, ongeveer tien jaar, maar huid en spierweefsel zullen opnieuw verslappen.

Bij onze artsen kunt u laagdrempelig terecht voor een eerste persoonlijk consult. Het doel van dit gesprek is u te informeren over de mogelijkheden van een behandeling. In het eerste consult staan uw wensen centraal. Er wordt beoordeeld wat de mogelijkheden zijn en welk resultaat u van de behandeling kunt verwachten. We willen niet de ideale schoonheid creëren, maar uw ideale schoonheid, en het beste in u naar boven halen. U krijgt informatie over de termijn waarop het resultaat bereikt wordt en hoe lang het effect in uw geval aan zal houden. Wij kiezen ervoor om te werken met de bekendste merken: Botox®, en Juvederm®, omdat veiligheid en voorspelbaarheid onze hoogste prioriteit hebben.

Als u besluit een behandeling te laten uitvoeren dan worden eerst foto’s genomen van het te behandelen gebied om de uitgangssituatie vast te leggen. Aan de hand van een medische vragenlijst die u krijgt bij binnenkomst, kijken we of er eventueel bezwaren zijn tegen een behandeling met deze producten. Om zo voorspelbaar mogelijk te behandelen, is het soms nodig een behandeling op te delen in twee afspraken. Zo gewenst zien we u graag terug na een tweetal weken voor eventuele finetuning.