Mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde 'Genk-Bree-Maaseik'

INJECTABLES: BOTULINE TOXINE A EN FILLERS

Een kleine opsomming van de voornaamste verschillen tussen Botuline Toxine A (Botox®) en fillers:
 • Botox® zorgt voor een verminderde spierspanning, fillers vullen volumeverlies op.
 • Botox® heeft een werking van ca. 3-5 maanden, fillers worden na ca. 9-24 maanden afgebroken.
 • Botox® wordt vaak gebruikt voor de preventieve werking, fillers als er al een (diepe) rimpel is ontstaan.
Vaak is de ideale behandeling voor bepaalde rimpels een combinatie van Botox® en een hyaluronzuur-filler. Door de spieren eerst te verzwakken met Botuline Toxine en vervolgens de huid op de plaats van de rimpel te verstevigen met een hyaluronzuur-filler, kan een optimaal resultaat bereikt worden.

BOTOX®

Er ouder uitzien dan u in werkelijkheid bent, was misschien leuk toen u onder de twintig was. Maar op oudere leeftijd kan dat juist buitengewoon frustrerend en vervelend zijn. Er ontstaat een mismatch tussen hoe u zich voelt en hoe u er uitziet. Naarmate je ouder wordt verliest de huid zijn soepelheid en wordt deze minder elastisch. Het middelste deel van het gezicht verliest aan volume. Als gevolg van de zwaartekracht gaat de huid hangen met plooien en een slappe huid in het gezicht als resultaat. De rimpels trekken niet meer weg, maar blijven zichtbaar in de huid staan.

Verschillende toepassingsgebieden met Botuline Toxine A:
 • fronsrimpels
 • kraaienpootjes
 • voorhoofdsrimpels
 • ‘bunny lines’ ter hoogte van de neusrug
 • afhangende mondhoeken
 • kauwspieren bij tandenknarsen
 • oksels bij overmatig zweten
De meest gekende rimpels zijn de fronsrimpels en de kraaienpootjes. Fronsen is een aangeleerde, onbewuste beweging, die heel wat keren per dag wordt uitgevoerd. Het gevolg is dat er verticale lijnen tussen de wenkbrauwen ontstaan. Omdat hierdoor ook de wenkbrauwen iets naar beneden worden getrokken, ontstaat er die bozige, wat strenge blik.

De kraaienpootjes of lachrimpels ontstaan door het dubbelvouwen van de huid. Elke keer als je lacht of deze mimiek gebruikt, ontstaan er meer rimpels. Een behandeling met Botuline Toxine A is een effectieve manier om de lijntjes te laten verdwijnen. Botuline Toxine A kent nog vele andere toepassingen, onder andere als behandeling tegen tandenknarsen en overmatig zweten.

Overmatig zweten ofwel hyperhydrosis, kan functioneel en sociaal erg hinderend zijn. Bij het minste of geringste heeft diegene zogenaamde ‘okselvijvers’ onder de armen. Middels de Botuline Toxine A kunnen de kleine zweetkliertjes in de huid onder de oksel behandeld worden, wat de zweetproductie onder de oksels gemiddeld 80% kan doen afnemen. Reeds na 4 weken merkt u dat u 50% minder zweet. Het effect houdt gemiddeld 7-8 maanden aan, soms zelfs langer.

FILLERS

Fillers vallen ook onder de injectables, en zijn een niet-chirurgische esthetische behandeling. In onze praktijk gebruiken wel hyaluronzuur-fillers, zoals Juvederm®, voor het natuurlijk opvullen van oppervlakkige en diepere rimpels in de huid, het vergroten of verstevigen van de lippen, het (terug) aanvullen van volume onder de ogen en het verbeteren van de gezichtscontouren.

Een behandeling met een filler van hyaluronzuur is een effectieve manier om het volume terug te herstellen en een zichtbaar liftend effect te verkrijgen, door injectie met een fijn naaldje. Uw zult merken dat uw gezichtscontouren voller en ronder worden, waardoor uw gezicht een zachtere en meer jeugdige uitstraling krijgt. Het kan op vele plaatsen in het aangezicht gebruikt worden.
De veiligste en meest betrouwbare moderne fillers zijn hyaluronzuur, een van nature in het lichaam voorkomende stof die onze huid hydrateert en er volume aan toevoegt. Hyaluronzuur is één van de bouwstenen van het lichaam. Het komt voor in de huid, in het bindweefsel, in het zenuwweefsel en in het epitheelweefsel. Hyaluronzuur zorgt voor soepelheid en veerkracht van de huid. Het lichaam maakt van nature steeds nieuw hyaluronzuur aan, maar met het ouder worden neemt dit proces af, waardoor de huid minder gehydrateerd wordt en het volume afneemt. Hierdoor wordt de huid slapper en ontstaan er rimpels.

De behandeling met een hyaluronzuur-filler zorgt er voor dat het volumetekort aangevuld wordt door zijn hydrofiele werking, wat wil zeggen dat deze gel vocht aantrekt. Tevens wordt de huid hierdoor gehydrateerd en wordt de aanmaak van het natuurlijke collageen gestimuleerd. Het effect van een filler behandeling duurt ongeveer 6 tot 18 maanden, afhankelijk van het product, en wordt vervolgens volledig door het lichaam afgebroken.

Tijdens de behandeling wordt de filler met een dun naaldje in de huid gebracht. Door de verdoving in de gel zijn de prikjes nauwelijks voelbaar. Soms wordt er vooraf een verdovende crème aangebracht. De duur van de behandeling is afhankelijk van de behandeling. Het resultaat van de behandeling is direct zichtbaar. Na een behandeling is het volume op de behandelde plek(ken) hersteld en is de huid egaler.
Direct na de behandeling kan de behandelde regio wat rood of gezwollen zijn. Koel deze regio met koude kompressen of met een cold pack. We adviseren om de eerste week na de behandeling, de behandelde regio niet bloot te stellen aan intense warmte (sauna etc).

Er zijn verschillende fillers op de markt. Wij gebruiken de hyaluronzuur-fillers uit het Juvederm® scala: de nieuwste fillers Volbella®, Volift® en Voluma®. Hyaluronzuur is veilig, duurzaam en het geeft natuurlijke resultaten. Wereldwijd zijn er al meer dan 20 miljoen behandelingen met deze fillers uitgevoerd waardoor er een schat aan ervaring is opgedaan.
Alle producten zijn uitvoerig getest in klinische onderzoeken waarbij de veiligheid voor cosmetisch gebruik is aangetoond. De fillers blijven na plaatsen op hun plek zitten en bij vakkundig gebruik is de kans op complicaties nagenoeg nihil.

Omdat alle in onze praktijk gebruikte fillers biologisch afbreekbaar zijn, komt het zelden voor dat er een ongewenste reactie optreedt. Mocht dit onverhoopt toch het geval zijn, dan kunnen we, in tegenstelling tot permanente fillers, de filler oplossen. Hiervoor gebruiken we hyalurondaise.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn plaatselijk roodheid, zwelling van de huid en er kan een beurs gevoel ontstaan. Er is een kleine kans op blauwe plekken (hematoom). Tevens kan er een beurs gevoel ontstaan. De bijverschijnselen verdwijnen in de meeste gevallen binnen 2 tot 7 dagen. Een mogelijke blauwe plek heeft geen nadelig effect op het uiteindelijke resultaat en is vaak gemakkelijk te camoufleren. Soms is een kleine touch-up behandeling aangewezen om tot het, voor u, perfecte resultaat te komen.

Welke gebieden kunnen er bijvoorbeeld met fillers behandeld worden?
 • De lippen vergroten en voller maken
 • De bovenlip-lijntjes ofwel ‘lipstick- of rokerslijntjes’
 • De marionetlijntjes en de neus-lippen plooi
 • De jukbeenderen
 • De wallen en de donkere traangoten